Hazyview naar Balule
13 augustus 2025 - Balule Nature Reserve, Zuid-Afrika
Afgelopen nacht was een lange nacht. Vooral voor Tim. Hij heeft de hele nacht op en naast de wc pot doorgebracht. Of het eten is niet helemaal goed gevallen of hij heeft een buikvirus opgelopen. Daardoor starten we wat rustiger op en rijden we na het ontbijt eerst naar de apotheek om iets tegen de misselijkheid te halen. Het overgeven is gelukkig gestopt maar zijn maag draait nog alle kanten op. Met een kussen op de achterbank probeert Tim wat slaap in te halen.
Kort na het verlaten van Hazyview rijden we door een arm deel van Zuid Africa. Voordat we op weg gaan vragen we iedere dag bij de lodge of de route die we in gedachte hebben veilig is om te rijden. De route van vandaag is veilig zolang je naar niet stopt aan de kant van de weg. We snappen onderweg precies waarom. Veel kleine en krakkemikkige hutjes en vage kraampjes langs de weg. Je kunt zelfs geiten en koeien kopen hier.
Aangekomen in Hoedspruit, ongeveer 1,5 uur rijden, ziet de omgeving er weer wat leefbaarder uit. We maken een stop om wat snacks en flesjes limonade te kopen voor onderweg en in de lodge. Bas scoort nog even een katapult om apen mee te verjagen en zo hebben we weer een local aan inkomsten geholpen. Hij zal er alleen hier mee kunnen schieten want we mogen het niet meenemen naar Nederland.
Wanneer we Hoedspruit achter ons hebben gelaten rijden we een heel stuk langs het hek van het reservaat. We zien achter het hek al knobbelzwijnen, een giraf en verschillende bokjes. Dat belooft al veel goeds.
Rond half 2 komen we na een hobbelige weg aan bij de lodge. Dit is iets heel anders dan dat wij normaal boeken en leuk voor een keertje. Bij de ingang worden we opgewacht door het voltallige personeel. We worden welkom geheten en voorgesteld aan iedereen voordat onze handen worden gewassen. Daarna krijgen we een late lunch en hebben we tijd om even bij te komen. Tim duikt even lekker zijn bed in, Bas oefent met zijn katapult, Ray struint een beetje rond en Daan relaxt op het terras. We hebben 2 kamers en de jongens zouden samen slapen maar omdat Tim zich nog niet helemaal fit voelt splitsen we op.
We worden om 15.45 uur verwacht voor de afternoon tea. Tim wil graag mee op safari dus we proppen er nog een paar pillen in en hopen dat hij er ook een beetje van kan genieten. Na de thee stappen we in de jeep en gaan we genieten van de mooie uitzichten en hopelijk ook van de dieren.
We zien al snel de eerste bokjes en impalas. Terwijl de zon langzaam zakt en een waanzinnige zonsondergang laat zien op de savanne zien we olifanten, een buffel, steenbokken, duikerbokken, nog meer impalas, koedoes en vele vogels waaronder roodsnaveltokken (a.k.a. Zazu uit de Lion King). Net voor de zon ondergaat maken we een stop voor een drankje en een snack. Als de zon helemaal onder is, is het ook gelijk helemaal donker. We zoeken met een schijnwerper naar nachtdieren maar helaas niets gevonden. Wel genieten we van een waanzinnige sterrenhemel en het feit dat we op zo’n mooie plek kunnen zijn.
Na de safari worden we opnieuw opgewacht door de staf voor handen wassen en thee. De lodge heeft maar 6 2-persoonskamers dus alles is heel persoonlijk en ze kennen iedereen daardoor bij naam. Het eten is een gezamenlijke bedoeling dus na een drankje bij het kampvuur gaan we samen aan tafel. Er is geen keuzemenu dus eten wat de pot schaft. Vanavond zoete aardappel met wortels, sperziebonen en varkensvlees. Als toetje een soort mousse met een kruimelbodem. De naam zijn we vergeten maar Daan en Ray hebben met smaak gegeten. Tim heeft alleen wat vlees op en was nog aan het herstellen, Bas heeft in de kamer daarna nog een bakje noedels gegeten want dit is niet aan hem besteed.
Het avondeten is om 20:00 uur en de volgende dag worden we om 5:45 uur verwacht voor koffie en thee met cake voordat we opnieuw in de safaritruck klimmen. Daarom na het eten naar bed om lekker te slapen. Nou ja, lekker… tegenover onze kamer is een vijvertje waarin kikkers keihard kwaken. Dat houdt de hele nacht aan dus we hopen ze morgen in de soep geserveerd te krijgen.
Caroline:14 augustus 2025Ach wat sneu voor Tim betersjappies voor m en hopelijk weer snel opgeknapt.
Oude ome Govert:14 augustus 2025het moet inderdaad geweldig zijn die zon ondergang met al die dieren. ik hoop dat Tim gauw die infectie te boven komt. Kan je nu niet hebben met al dat moois. Alles gegeten wat je opa ook altijd doe ? beterschap en genieten.
Rob en dini:14 augustus 2025Mooi zonsondergang met al die dieren. Aah beterschap voor Tim. Brr kikkertjes lijkt mij niet echt lekker haha 😜
Hellen:14 augustus 2025Wat een mooie ervaringen! Ben heel benieuwd naar de safari foto’s ook. Hoop dat Tim weer een beetje aan de beterende hand is en weer volop mee kan genieten. Beterschap!
Paula:15 augustus 2025Beterschap voor Tim! En stoer dat hij toch mee op pad gaat voor de safari! Super gaaf om mee te lezen met jullie avontuur.