Ponta do Ouro
23 augustus 2025 - Ponta do Ouro, Mozambique
Weer een vroege wake up call vandaag. We gaan zwemmen met wilde dolfijnen. Om 6:20 uur worden we naar het dorp gebracht. Daar krijgen we een wetsuit, vinnen en een duikbril met snorkel. Dan worden we in een aanhanger achter een tractor naar het strand gereden. We duwen met elkaar de boot in het water en varen weg.
Wanneer de gidsen dolfijnen zien moeten we ons klaarmaken om snel het water in te kunnen. Tim vindt het te spannend en blijft op de boot. De dolfijnen trekken voorbij en heel snel is er niks meer te zien. We varen een stukje verder en komen dezelfde groep dolfijnen weer tegen. Snel klaarmaken en Ray en Bas het water weer in. Tim en Daan blijven op de boot, snel het water in is niet aan Daan besteed. De deining van de boot is vandaag sowieso niet aan Daan en haar nuchtere maag besteed.
Het is hier een regel dat je maar 2x het water in mag bij dezelfde groep dolfijnen dus na de tweede plons varen we verder door. We varen naar een rif waar rustig gesnorkeld kan worden. De mannen, inclusief Tim, gaan vissen kijken onder water. Daan voert de vissen boven water over de reling van de boot.
Na het snorkelen varen we verder en zien we in de verte walvissen. We kunnen redelijk dichtbij komen zonder te storen en zien een walvis met een kleintje heerlijk zwemmen. Wat een cadeautje van de natuur om dit te zien!
Na de walvissen is het tijd om terug te varen. We kleden ons om en krijgen een lift terug naar de lodge. Even douchen om het zand en zout af te spoelen en dan gaan de mannen lekker ontbijten. Daan doet even een dutje om op te knappen.
Na het ontbijt gaan Ray en de jongens naar het zwembad. Het water is zo koud dat Ray alleen in het water ligt. Zelfs Bas blijft aan de kant.
Eind van de ochtend is Daan back to life en doen we een spelletje op het terras. We lunchen bij de lodge en gaan daarna lekker wandelen. We wandelen over het strand naar het dorp. Je moet hier goed op het getij letten want als het vloed is kun je niet om de punt van de baai heen lopen. De jongens razen lekker uit en zijn al snel kletsnat. Het is lekker warm dus het droogt ook weer snel. Door het gevlooi en kijken naar de walvissen aan de horizon onderweg zijn we iets te laat bij de punt. We kunnen niet meer over het strand maar kunnen nog net over de rosten klauteren. Snel schoenen aan en opschieten anders wordt het te glad.
Aan de andere kant van de rotsen ligt het strandje dat grenst aan het dorp en waar veel locals van het weekend genieten.
We drinken wat bij een strandtent en struinen dan even over het toeristenmarktje met frutsels en houten souvenirs. Overal worden we weer aangesproken dus we zijn er snel klaar mee. Mensen hebben hier weinig en we begrijpen het wel maar soms word je er wel een beetje gek van. We lopen op ons gemak via het dorp terug naar de lodge en eten in hetzelfde restaurantje als gisteren. Niet heel bijzonder maar makkelijk dichtbij.
Als we terugkomen drinken we thee bij het kampvuur en ronden we de dag af. Morgen nog geen speciale plannen dus eerst proberen een beetje uit te slapen.

Hoop je weer bent opgeknapt Daan.
Heel veel plezier nog allemaal maak mooie herinneringen 💋💋